Właściciele polskich winnic mogą odetchnąć. Jest zgoda Ministra Rolnictwa na wzbogacanie wina, czyli zabieg, który pozwoli osiągnąć wyższy poziom alkoholu. W imieniu rodzimych winiarzy wnioskował o to Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. A wszystko w związku z tegorocznymi, wyjątkowo niesprzyjającymi, warunkami pogodowymi.
Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zwraca się z prośbą o wyrażenie zgody na zwiększenie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski – czytamy we wniosku, który kilka dni temu złożył w Ministerstwie Rolnictwa Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Cały artykuł na sadyogrody.pl