Uczuleni” na czerwone. Nietolerancja histaminy (HIT)

0
Uczuleni” na czerwone. Nietolerancja histaminy (HIT)
Uczulen
Udostępnij:

Po kilku minutach od wypicia kieliszka wina pojawia się ból głowy. Skóra swędzi i piecze, w żołądku zaczyna przelewać się kwas, jak po wypiciu dwóch litrów wody z ogórków. Oczy łzawią. Smarkasz w chusteczkę, dyskretnie, bo to o wiele lepiej, niż nakapać do pustego już kieliszka.źródło: czaswina.pl

Wszystko zaczęło się w lutym 1973 roku w Stanach Zjednoczonych, kiedy to 232 osoby zatruły się tuńczykiem z puszki. W ciągu kolejnych kilku lat okazało się, że za cierpienie tych pechowców nie odpowiada żaden parszywy mikrob, a zawarta w rybie histamina. Z bólem głowy i serią innych dziwacznych objawów dręczących Was już po jednym kieliszku czerwonego wina może być podobnie – czy to nietolerancja histaminy (HIT)? Bo przecież nie sążnisty, słowiański kac.

Objawy

Stało się. Wypiłeś ten nieszczęsny kieliszek czerwonego wina. Podali jeszcze sery dojrzewające, to zjadłeś. Grzech nie zjeść. Po kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu minutach pojawia się ból głowy. Skóra swędzi i piecze, w żołądku zaczyna przelewać się kwas, jak po wypiciu dwóch litrów wody z ogórków. Oczy łzawią. Smarkasz w chusteczkę, dyskretnie, bo to o wiele lepiej, niż nakapać do pustego już kieliszka podczas dyskusji na temat trzeciego nosa. Niby nic, świat się nie kończy, ale życie gorsze. A może dziś masz szczęście i tylko dwa z wymienionych wyżej objawów. Brzmi znajomo?

Na czym polega nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy (HIT) jest dolegliwością do złudzenia przypominającą alergię pokarmową. Ma miejsce w przypadku, kiedy zawarta w pożywieniu histamina nie ulega rozkładowi w świetle jelita, tak jak powinno to mieć miejsce, i trafia do krwiobiegu. Dzieje się tak, kiedy w kosmkach jelitowych nie ma wystarczającej ilości oksydazy diaminowej (DAO) – enzymu rozkładającego histaminę.

Cały artykuł na czaswina.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here