Wino chroni nasze neurony

0
Wino chroni nasze neurony
f66da0157e88ccf3deb2fbdbfc220fe0
Udostępnij:

Metabolity powstające w układzie pokarmowym po spożyciu wina chronią komórki nerwowe przed procesami neurodegeneracyjnymi prowadzącymi m.in. do rozwoju choroby Alzheimera – informują hiszpańscy naukowcy na łamach pisma „Frontiers in Nutrition”.

Naukowcy z Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición w Madrycie wzięli pod lupę związki pochodzące z rozkładu wina w naszym układzie pokarmowym, czyli metabolity. Wyselekcjonowali część z owych metabolitów na podstawie ich obecności w moczu u kale osób spożywających wino regularnie.

W warunkach laboratoryjnych naukowcy dodali metabolity wina do ludzkich komórek nerwowych narażonych na stres, który w naturalnych warunkach prowadzi do ich dysfunkcji i śmierci. Warunki te są zbliżone do tych, które towarzysza pierwszym etapom rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Cały artykuł na portalspozywczy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here