Wino im starsze tym lepsze czyli co to jest potencjał dojrzewania

0
Wino im starsze tym lepsze czyli co to jest potencjał dojrzewania
3750cec8aaaa9dff79700a4982c35862
Udostępnij:

Rozpoczynamy cykl artykułów poświęconych tematyce winiarskiej. Postaramy się w nich odpowiedzieć na pytania jakie być może stawiają sobie amatorzy tego trunku oraz obalić kilka z mitów jakie wokół niego narosło. Oczywiście nie stawiamy sobie za cel zgłębienie wszystkich zagadnień związanych z winem, bo to nie jest możliwe. Mamy jedynie nadzieję, że wybrane tematy wydadzą się czytelnikom interesujące i zachęcą do dalszych poszukiwań.

Istnieje przekonanie, że wino im starsze, tym lepsze staje się do konsumpcji, zyskuje nie tylko na jakości, ale w przypadku przynajmniej części z nich, również na wartości. Mówimy o takich butelkach “wina inwestycyjne”. Czy tak jest rzeczywiście i czy każde wino, które stoi na sklepowej półce, możemy po zakupieniu przechowywać przez długie lata, by sięgnąć po nie kiedyś w przyszłości i cieszyć się pełnią smaku i aromatu świętując jakieś ważne wydarzenie? Czy wino zakupione z okazji narodzin dziecka będzie nadawało się do uroczystego toastu z okazji jego 18-tych urodzin? Okazuje się, że znakomita większość win dostępnych w sprzedaży przeznaczona jest do szybkiego spożycia. Szybkie spożycie oznacza w przypadku wina okres 2-3 lat od daty ich wypuszczenia na rynek. 99 proc. win dostępnych w sprzedaży to wina przygotowane z myślą o klientach, którzy skonsumują je w ciągu kilku najbliższych miesięcy. W rzeczywistości, jak pokazują badania konsumenckie, znakomita większość klientów „osusza” swoje butelki w ciągu maksymalnie 24 godzin od ich zakupu. Jeżeli jednak wyłamujemy się z tego schematu i udaje nam się zatrzymać trunki na dłużej, dobrze wiedzieć jak się z nimi obchodzić, żeby zachowały pełnię swoich aromatów i smaków. Często można usłyszeć, że wino to organizm żywy. Każde wino, jak każdy organizm żywy, ma swój czas życia, przechodzi kolejne jego etapy: od nieporadnej nieco młodości przechodzi w pełnię dojrzałości, a potem chyli się powoli ku starości, a na końcu umiera. Co ma wpływ na to, że jedno wino nadaje się do dłuższego przechowywania, czyli posiada potencjał dojrzewania, a inne lepiej skonsumować za młodu? Jakie wino wybrać, jeżeli nie chcemy go skonsumować od razu, ale wzbogacić swoją piwniczkę? Czy można jakoś przedłużyć życie wina i jak się z nim obchodzić, żeby go zbyt wcześnie nie zamordować?

Cały artykuł na dniwina.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię