Moda na gotowanie dociera na uczelnie. Już w tym roku na Uniwersytecie Warszawskim będzie można studiować kulturę kulinarną. Natomiast Collegium Civitas zaprasza na studia o winie. Choć program zdominują wykłady, to nie zabraknie też degustacji.
– Aspekt społeczny gotowania był długo niedoceniany. Teraz jesteśmy świadkami sytuacji, w której jedzenie stało się czymś ważnym, z czym ludzie się identyfikują. Dlatego też pojawiła się potrzeba zbadania tego jak każdego innego zjawiska społecznego – mówi o genezie studiów na kierunku Kultura kulinarna ich koordynator Marcin Wojtasik.
Jeśli znajdą się chętni, studia podyplomowe zostaną uruchomione w roku akademickim 2014/2015. Ich organizator, Instytut Stosowanych Nauk Społecznych, podaje, że celem jest zapoznanie z kulturowym i społecznym kontekstem wytwarzania, dystrybucji, przetwarzania i konsumpcji żywności. Wśród wykładowców dominują socjolodzy.
Cały artykuł na tvn24.pl