Wino przedmiotem na uczelni. „Student będzie miał kieliszek w ręku”

Wino przedmiotem na uczelni. „Student będzie miał kieliszek w ręku” - Naszewinnice

0
2192
eebad02b9c5415f9ba153e4096437663
eebad02b9c5415f9ba153e4096437663

Moda na gotowanie dociera na uczelnie. Już w tym roku na Uniwersytecie Warszawskim będzie można studiować kulturę kulinarną. Natomiast Collegium Civitas zaprasza na studia o winie. Choć program zdominują wykłady, to nie zabraknie też degustacji.
– Aspekt społeczny gotowania był długo niedoceniany. Teraz jesteśmy świadkami sytuacji, w której jedzenie stało się czymś ważnym, z czym ludzie się identyfikują. Dlatego też pojawiła się potrzeba zbadania tego jak każdego innego zjawiska społecznego  – mówi o genezie studiów na kierunku Kultura kulinarna ich koordynator Marcin Wojtasik.

Jeśli znajdą się chętni, studia podyplomowe zostaną uruchomione w roku akademickim 2014/2015. Ich organizator, Instytut Stosowanych Nauk Społecznych, podaje, że celem jest zapoznanie z kulturowym i społecznym kontekstem wytwarzania, dystrybucji, przetwarzania i konsumpcji żywności. Wśród wykładowców dominują socjolodzy.

Cały artykuł na tvn24.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię