Zachodniopomorskie: Rozpoczęto zimowe winobranie w Baniewicach

0
Zachodniopomorskie: Rozpoczęto zimowe winobranie w Baniewicach
eb63149d9c12ea56cb5de9879451c7b7
Udostępnij:

Winogrona na wino lodowe zebrano w Baniewicach (Zachodniopomorskie). Aby można było stworzyć ten trunek, owoce muszą najpierw zamarznąć. Wino lodowe (Eiswein) jest bardzo słodkie, a jego producenci określają je jako „unikatowe”.
O tym, czy winogrona nadają się do zebrania, musiał zdecydować specjalista. „Dziś rano, o godz. 2:30 nasz enolog (znawca produkcji win – PAP) Frank Faust stwierdził, że winogrona są odpowiednio zamarznięte i można rozpocząć zbiory” – powiedział w środę PAP w środę Jacek Turnau z Winnicy Turnau. Wyjaśnił, że zamarznięcie winogron jest czynnikiem kluczowym.

„Dzięki zamarznięciu wody w gronach, wyciskamy z nich tylko niewielką ilość bardzo słodkiego moszczu. Po jego przefermentowaniu powstaje wino lodowe” – powiedział Turnau. Dodał, że w porównaniu z winami, które wytwarza się po zbiorach jesiennych, moszczu z winogron zbieranych zimą jest bardzo mało – ze 100 kg winogron zebranych jesienią wyciska się bowiem ok. 70 l moszczu, a z tej samej ilości winogron „zimowych” moszczu otrzymuje się zaledwie 20 l.

Cały artykuł na sadyiogrody.pl

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię