Zimowe i wiosenne ataki mrozu spowodowały szkody w podkarpackich winnicach

0
Zimowe i wiosenne ataki mrozu spowodowały szkody w podkarpackich winnicach
31a4faa1393284941a0a77ff3faf2c17
Udostępnij:

Ataki mrozu na przełomie stycznia i lutego oraz w maju spowodują znaczne straty w winnicach na Podkarpaciu. W niektórych gospodarstwach winiarskich zbiory mogą być nawet o 30 proc. mniejsze – powiedziała w czwartek PAP prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.

Przypomniała, że „pierwsze szkody mrozowe” w podkarpackich winnicach pojawiły się pod koniec stycznia i na początku lutego. „Temperatury powietrza spadły wtedy do minus 30 stopni i taka sytuacja trwała przez kilka dni. W wielu winnicach mróz zniszczył ok. 20 proc. krzewów” – wyjaśniła Wawro.

Po raz kolejny mróz zaatakował w maju. „Wówczas szczególnie ucierpiały plantacje położone w tzw. zastoiskach mrozowych, gdzie niskie temperatury zniszczyły młodziutkie, zielone pąki. Szacunkowo straty wyniosły tam od 10 do 30 proc. winorośli” – mówiła prezes fundacji.

Cały artykuł na Portal Spożywczy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here