Czerwone wino – wykwintny dodatek do obiadu

Czerwone wino – wykwintny dodatek do obiadu - Naszewinnice

0
473
wino czerwone
wino czerwone

Uroczystości rodzinne i spotkania towarzyskie to najlepsza okazja do tego, aby podjąć gości smacznym posiłkiem. Nie trzeba być szefem kuchni obdarzonym wyjątkowym talentem kulinarnym, aby zaserwować na stole prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zawsze można skorzystać z cateringu. Efekt końcowy jest sumą wielu czynników, takich jak smak samej potrawy, a także sposób jej podania czy dodatki, takie jak na przykład wino. Czerwone wino w Spiżarnia Schronisko Smaków to idealny dodatek do obiadu czy kolacji.

1.   Wino czerwone do jakich potraw?

2.   W jakiej temperaturze należy podawać czerwone wino?

Jesteś smakoszem wina i zawsze masz w domowej spiżarce butelkę tego wyjątkowego trunku? A może dopiero raczkujesz w tym temacie i chcesz poznać wskazówki dotyczące tego, do jakich potraw wino czerwone najbardziej pasuje i w jakiej temperaturze powinno być podawane? Przeczytaj ten artykuł, a znajdziesz w nim odpowiedzi!

Wino czerwone do jakich potraw?

Smak i aromat dobrego wina podkreślają wyjątkowość każdej potrawy. Należy jednak przyłożyć szczególną uwagę podczas doboru wina do konkretnego posiłku. Kiedy wino białe będzie najlepszym rozwiązaniem, a kiedy jednak lepiej zdecydować się na czerwone? Wybrać wino słodkie czy może jednak wytrawne? Serwowanie wina, które idealnie wpasuje się w potrawy, nie jest łatwe, jednak dzięki wiedzy i odpowiedniej praktyce można opanować tę sztukę.

Jedną z zasad podawania wina do obiadu czy kolacji jest to, że smak wina nie może przysłonić wyrazistości samej potrawy. Wino ma być dodatkiem, który dodaje charakteru, nie powinno jednak grać roli pierwszoplanowej. Jeżeli chodzi o czerwone wino, zwłaszcza wytrawne, to sprawdzi się ono idealnie w przypadku cięższych potraw, zwłaszcza gdy na talerzu podawane jest czerwone mięso. Idealnie będzie pasować również do dziczyzny czy pieczeni. Słodkie wino w kolorze czerwonym można podać na deser.

Serwując wina, trzeba pamiętać o kolejności ich podawania. Jeżeli masz w spiżarce kilka butelek różnego wina, to sprawdź, które jest lżejsze, a które cięższe. Zasada jest taka, aby wpierw podawać wina lekkie i młode. Im wino cięższe i starsze, tym serwowane być powinno w późniejszej kolejności.

To kilka sugestii dotyczących tego, do jakich potraw będzie pasować wino koloru czerwonego. Oczywiście można także eksperymentować i spróbować innych połączeń smakowych. Czasem najlepszym wyznacznikiem w tej materii są własne doznania smakowe, a nie utarte przez lata konwenanse, mówiące o tym, jakie wino łączyć z jakimi potrawami.

W jakiej temperaturze należy podawać wino czerwone?

Prawdziwi smakosze wina rygorystycznie przestrzegają zaleceń dotyczących temperatury, w jakiej powinno się podawać określony gatunek wina. Jednak dla wielu osób temat ten nie jest tak oczywisty. Czy przed postawieniem butelki na stół warto ją schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce? Wszystko zależy od rodzaju wina.

W przypadku, gdy do dań obiadowych podawane będzie wino czerwone, należy zadbać o to, aby butelka miała temperaturę pokojową. Określenie “temperatura pokojowa” jest używane powszechnie, nie każdy jednak wie, co dokładnie oznacza. Podobnie jak ze “szczyptą”, tak i w tym przypadku, każdy może przyjąć inne wartości.

Temperatura, w jakiej będzie serwowane wino, ma bezpośredni wpływ na walory smakowe trunku. Czerwone wino wytrawne pełnię swojego smaku osiągnie w temperaturze 16-18 stopni. Czy schładzać takie wino przed podaniem? Wszystko zależy od tego, w jakich warunkach jest przechowywane. Jeżeli jest to zaciemniona i chłodna piwniczka, w której panują zbliżone temperatury do podanych wyżej, wówczas nie trzeba butelki dodatkowo schładzać.

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię