Naszewinnice

KOWR

Uwaga winiarze! 15 lipca upływa termin składania wniosków o wpis do ewidencji producentów i...

Przypominamy, że w dniu 15 lipca 2020 r. upływa termin składania wniosków o wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na rok gospodarczy 2020/2021.
46eff594cc95ecffb759c53475ade30a

Łódź: Powstało pierwsze w Polsce laboratorium autentykacji win

Laboratorium na terenie łódzkiego Bionanoparku uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win. To pierwszy polski ośrodek, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe. Pierwszymi podmiotami, które podpisały umowę z laboratorium...
6b88c34cd64b83eac2709d6c8c29fd54

Największy problem branży winiarskiej ma szansę na rozwiązanie

Największy aktualnie problem branży winiarskiej, na który już od dwóch lat zwracali uwagę członkowie Polskiej Rady Winiarstwa, czyli klasyfikacja wyrobów fermentowanych w nomenklaturze scalonej, ma szansę na rozwiązanie. Jest bowiem postęp w tej sprawie – informuje Związek Pracodawców Polska...
d29f0d8464ae634a0159c9d567754fce

200 zgłoszonych winnic do ARR

Do 31 sierpnia br. winiarze zobowiązani są złożyć deklaracje o szacowanej ilości wina wyprodukowanego z tegorocznych zbiorów, do ARR wpłynęły pierwsze deklaracje. Jak poinformowała nas Karolina Dziewulska-Siwek, rzecznik prasowy Agencja Rynku Rolnego do dnia 8 sierpnia br. wpisano do ewidencji...
5cb7d9c008502deb8141091027f5f238

Tegoroczne mrozy mogą mieć wpływ na wysokość przyszłych plonów w winnicach

W styczniu temperatura spadała nawet do minus 30 stopni C.- Na pełną ocenę stopnia uszkodzeń, jakie poczyniły mrozy, trzeba jeszcze poczekać. Szkody będzie można oszacować dopiero w maju, kiedy w pełni ruszy wegetacja - powiedział PAP Myśliwiec. Winiarz przypomniał, że...
51b8ab8a165aa1fb5a57daf7b2513248

Wady i choroby wina

Wyrób wina zawsze obciążony jest ryzykiem, że końcowy efekt nie zawsze będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Podczas całego procesu produkcji mogą bowiem pojawić się różne nieoczekiwane procesy i skażenia, które niekorzystnie wpływają na aparycję, zapach i smak gotowego trunku....
1d11e5ebeed3c42540f69555bbe34fb8

Określanie skuteczności fermentacji jabłkowo-mlekowej

Podjęcie decyzji o zakończeniu fermentacji jabłkowo mlekowej jest istotne z uwagi na tworzenie się w winie, w końcowej fazie tej fermentacji, produktów niepożądanych. Wzrasta wtedy stężenie kwasu octowy, ale tworzy się też kwas propionowy i masłowy. Wszystkie te kwasy dają...
5d7e022bfc88ea606725533249e32b08

Wina likierowe (wzmacniane)

Wina wzmacniane, to tylko potoczna, choć bardzo trafna nazwa na określenie kategorii win, które oficjalnie i na etykietach są oznaczane jako „wino likierowe” (ang. liqueur wine, franc. vin de liqueur, hiszp. vino de licor, port. vinho licoroso, wł. vino...
6b2d733e62f961aa8f8d2da1c77df197

Produkcja win musujących

O tym że w Polsce panują bardzo dobre warunki do produkcji wysokiej klasy win musujących świadczą nie tylko współczesne próby ich wyrobu, produkcja takich win ma u nas bowiem prawie dwustuletnią tradycję. Otóż pierwszym w ogóle miejscem na świecie...
da3dd9e0dfc073a9278eecf902a909a6

Wyrób szlachetnych win słodkich

Wina z przejrzałych i zbotrytyzowanych winogron (tzw. wina z późnego zbioru) są to wina otrzymane z winogron, które po osiągnięciu pełnej dojrzałości fizjologiczne były jeszcze na pozostawione na krzewach winorośli, przez co uzyskały ponadprzeciętną koncentrację cukrów na poziomie 25–30°Brixa...