Listopad
Listopad to czas prac porządkowych w winnicy. Wygrabiamy i usuwamy opadłe liście i resztki owoców po zbiorach. Szczególnie ważne jest to w winnicach, w których w minionym sezonie doszło do rozwinięcia chorób grzybowych - w takich przypadkach najlepiej jest...
Grad zniszczył winnicę. Co robić teraz?
Nawałnica gradem, która przeszła nad Jasłem zniszczyła niemal doszczętnie większość tutejszych winnic. Ich właściciele wina w tym roku już mieć nie będą, ale co w takich sytuacjach może zrobić winiarz, by zminimalizować straty w przyszłości?
Zasychanie kwiatostanów
Problem zasychania kwiatostanów związany jest z zasobnością gleby w makro- i mikroelementy, ale nie tylko. Efektywność kwitnienia w znacznym stopniu zależy od warunków pogodowych a także zasobności gleby w tej newralgicznej dla winorośli fazie wegetacji.
Kwitnienie nakłada się z fazą...
Czas na selekcję zielonych pędów
Majowe przymrozki ograniczą tegoroczne zbiory w winnicach w całej Polsce. Na Podkarpaciu, w niektórych gospodarstwach mogą być nawet 60 proc. mniejsze niż przed rokiem, podobnie jest w innych regionach. Teraz trwają ostatnie selekcje pędów i opryski, a...
Ratujemy winnice po przymrozkach
Tegoroczne majowe przymrozki już za nami ale trzeba przyznać, że w tym roku nieźle dokuczyły winiarzom. W całej prawie Polsce odnotowane temperatury nad ranem oscylowały koło 0 st. C, w niektórych rejonach sięgały nawet minus 2-3 st....
Tropikalny klimat w Polsce? Na to wygląda!
Na odmianie Leon Millot pojawiły się korzenie powietrzne kojarzone z uprawą winorośli w rejonach tropikalnych i szklarniach. Takie zjawisko zaobserwowano w Winnicy Ewy w Jaśle. Czy to odosobniony przypadek i o czym świadczy? Na to pytanie na dzień dzisiejszy...
Szkodliwość i zwalczanie szarej pleśni na winorośli
Szara pleśń, czyli zgnilizna owoców winorośli powodowana przez grzyb Botrytis cinerea (Pers.), jest chorobą, która na całym świecie przynosi straty o dużym znaczeniu ekonomicznym. We wszystkich zarówno chłodnych jak i cieplejszych rejonach uprawy Vitis vinifera L., patogen ten może...
Rozwój i zwalczanie mączniaka rzekomego winorośli
Mączniak rzekomy stanowi jedną z najgroźniejszych chorób winorośli, szczególnie w wilgotnych rejonach uprawy. Ponieważ poziom infekcji i produkcja zarodników zależą od specyficznych warunków atmosferycznych uwzględniających zwilżenie liści, temperaturę oraz wilgotność względną powietrza.
(…)
Porażane mogą być wszystkie części winorośli czyli liście,...
Czy w moim przypadku ma to sens? – pyta pan Grzegorz
Uprawą winorośli zajmuje się od 8 lat, podobnie jak produkcją wina domowej roboty i tak uzyskane wino cieszy się wśród rodziny i znajomych ogromnym zainteresowaniem i uznaniem. Produkuję wino czerwone, półsłodkie. Winogron pochodzi z działki pod Lublinem. Rocznie zbieram...
Koniczyna, esparceta, a może lucerna?
Witam. Moje pytanie dotyczy przygotowania gleby pod winorośl. Pierwsze nasadzenia to jesień 2015. Zakończyłem etap wapnowania i teraz planuję zasiać roślinę motylkową drobnonasienną. Pytanie: Czy jest jakaś szczególnie polecana dla przyszłej winnicy? Koniczyna, esparceta, a może lucerna?
Arkadiusz Kandzior