Najlepsze, bo słodkie…
Rzecz, która wydawała się do niedawna absurdem, staje się codziennością. Jeszcze w ostatniej dekadzie wina dzieliły się na te wytrawne oraz wybitnie jednostki. Na wyroby półwytrawne i półsłodkie patrzyliśmy podejrzliwie, może z wyjątkiem tych musujących, choć i tu zaszły wytrawne...
Zasady oceniania
Ten temat nie ma końca i jest rozległy jak ocean. Każdy ma tu swoje zdanie i swoje doświadczenia. Ostatnio podsumował je Eric Asimov, bardzo ceniony przeze mnie krytyk winiarski weekendowego wydania „The New York Times”. O to...
Nasze kolejne „dziecko” wydawnicze – „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”
Z nieskrywaną przyjemnością mówię o książce, którą Fundacja Galicja Vitis wypuściła właśnie na rynek wydawniczy. „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka – cz.1”. Ciąg dalszy już niebawem.
12 lat temu w jednej z moich książek, o tym samym tytule “Winorośl...
Dychotomia wina
Zakładam, że interesujecie się winem. Jeśli mam rację, zauważyliście z pewnością, że dostępne obecnie produkty przyporządkować można do jednego z dwóch dominujących obecnie stylów.
Styl pierwszy to wina robione na pełnym gazie, skoncentrowane, imponujące swoim ciężarem. Inspirowane są najprawdopodobniej najwyżej...
Czy rozmiar ma znaczenie?
Wśród profesjonalistów z branży winiarskiej panuje przekonanie, że im większa butelka, tym wino starzeje się wolniej i w sposób bardziej dystyngowany.
Właśnie z tego powodu duże butelki zazwyczaj kryją towar klasy premium. Teoria głosi, że w butelce większego rozmiaru wyższy...
Wino im starsze, tym lepsze
Przesąd to stary jak świat, powtarzany przez pokolenia, najczęściej w formie chybionej analogii z urodą kobiecą. No chyba że zarówno wino, jak i kobiety, zdecydujemy się oceniać w wymiarze muzealniczo-kolekcjonerskim.
Jeśli jednakowoż zależy nam na smaku i zapachu – tu...
Kto nie był niech żałuje!
Kto nie był niech żałuje! Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle to już kawał dużej i dobrej imprezy, jakiej nie powstydziłyby się nawet słynące z wina europejskie (i nie tylko) regiony winiarskie. O ile oceniając wcześniejsze edycje zawsze czegoś można...
Brawo My (Jaślanie)!
XII już edycja Międzynarodowych Dni Wina okazała się pod wieloma względami najlepszą z dotychczasowych. Nareszcie po wielu eksperymentach i mozolnym lawirowaniu wśród przepisów naszego skomplikowanego prawa celnego i skarbowego, weszliśmy na właściwe i mało konfliktowe tory.
Byle tylko znów nie...
Różowszy odcień czerwieni
Po 1972 roku świat winiarski już nigdy nie wrócił do takiego stanu, w jakim był wcześniej. Niewielka wówczas firma Boba Trinchero, Sutter Home, wypuściła na rynek pierwszą serię wina o nazwie White Zinfandel.
Początkowo sprzedawało się kiepsko, ale to, co...
Dobre, bo tanie, czyli rzecz o proporcjach
Kiedy pytam studentów (albo nawet gdy nie pytam) o przykłady win niedobrych, z zasady otrzymuję nazwy marek win powszechnie znanych.
Choćby Gallo (a także ich Carlo Rossi) czy, rzadziej, Sutter Home lub (ostatnio) Yellow Tail. Ale kiedy rozpoczynamy dyskusję, już...