Czas na selekcję zielonych pędów

Czas na selekcję zielonych pędów - Naszewinnice

0
622
w3 1
Winnica początkiem czerwca, fot. E.Wawro

Majowe przymrozki ograniczą tegoroczne zbiory w winnicach w całej Polsce. Na Podkarpaciu, w niektórych gospodarstwach mogą być nawet 60 proc. mniejsze niż przed rokiem, podobnie jest w innych regionach. Teraz trwają ostatnie selekcje pędów i opryski, a przed winiarzami „zapychanie” za druty.

Na Podkarpaciu jest niewiele winnic, które ominęły wiosenne przymrozki, podobnie jest w winnicach w całej Polsce. W tym roku, w czasie porannych przymrozków, w wielu winnicach w Polsce nad ranem paliły się ogniska zadymiające winnicę. I w wielu z nich udało się zminimalizować straty.

Możemy spodziewać się dużo niższych plonów

Szkody związane z występującymi w naszym klimacie praktycznie co roku majowymi przymrozkami, wahają się od 10 do nawet 60 proc. A to oznacza, że możemy spodziewać się dużo niższych plonów niż w ubiegłym, przyjaznym dla winiarzy roku.

Jednak z takim ryzykiem każdy winiarz musi się zawsze liczyć. Winiarstwo uczy pokory.  
W jednym roku wszystko idzie dobrze, bez większych problemów, pogoda sprzyja, nie ma większych infekcji chorób grzybowych, mamy dobre zbiory i robimy dobre wino, a następnego roku wszystko się zmienia i o sukcesie w danym roczniku można zapomnieć.

W tym roku maj nie rozpieścił winiarzy, ale nie wszystko jednak stracone. Krzewy wypuściły już nowe pędy z pąków uśpionych, jednak nie wszystkie z nich będą owocować,
a jeśli już to będą miały o dobre 2 tygodnie krótszy czas na dojrzewanie przed zbiorami.

Mniejsze zbiory mogą jednak oznaczać lepsze wina, ponieważ krzewy będą mniej obciążone winogronami. Zgodnie ze sztuką winiarze przeprowadzają selekcję pędów, a później owoców (tzw. „zielony zbiór”), po to właśnie by ograniczyć plonowanie. Jak widać czasami przyroda robi to za nas.

Czas na selekcję pędów

Teraz w naszych winnicach czas na selekcję pędów, usuwanie zniszczonych przez przymrozki, pędów nieowocujących, albo wyrastających zbyt gęsto w jednym miejscu. Przed nami – i to niebawem „zapychanie” pędów za druty rusztowania.

Pierwsze opryski chroniące przed chorobami grzybowymi zapewne większość winiarzy ma już za sobą. Kolejne tuż przed kwitnieniem, a na szarą pleń w trakcie kwitnienia. I ostatnie opryski przeciw chorobom grzybowym w fazie, kiedy owoce będą wielkości zielonego groszku. Jeśli rok będzie nam przyjazny opryski na tym będzie można zakończyć, jeśli nie to być może trzeba będzie zastosować opryski interwencyjne.

w2 1
Winnica początkiem czerwca, fot. Ewa Wawro

Ewa Wawro

Janusz Mazurek

Janusz Mazurek – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie uzyskał tytuł doktora nauk rolniczych w specjalności ochrona roślin. Członek Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego oraz Stowarzyszenia Architektury Krajobrazu. Inspektor Nadzoru Terenów Zieleni oraz wykładowca na kursach „Inspektora Nadzoru Prac w Drzewostanie” „Inspektora Nadzoru Terenów Zieleni” oraz „European Tree Technician”. Jest również wykładowcą w zakresie ochrony i nawożenia winorośli na studiach podyplomowych organizowanych przez Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Zielonogórski i Podkarpacką Akademię Wina. W roku 2017 ukazała się jego książka “Ochrona winorośli”. Jest to pierwsza pozycja w Polsce w całości traktująca o ochronie winorośli. Jest również współautorem pierwszej części książki “Winorośl i Wino. Wiedza i Praktyka”.

Dr inż. Janusz Mazurek prowadzi własną działalność w zakresie doradztwa w ochronie i nawożeniu roślin ogrodniczych. W trakcie swojej działalności współpracował z wieloma renomowanymi firmami jak Scotts (obecnie ICL), Target, Substral, Koppert czy wreszcie Bayer Crop Science. W trakcie współpracy z firmą Bayer nadzorował i wykonywał badania rejestracyjne środków ochrony roślin dla działu Bayer Enironmental Science. W latach 2012-2013 nadzorował ochronę i nawożenie na plantacji 850 ha warzyw a w latach 2015-2019 na 40 ha plantacji truskawek. Konsultował również ochronę roślin ozdobnych w firmie Vitraflora i Plantpol. Obecnie doradza przede wszystkim na winnicach.

W ramach swojej działalności przygotował również wiele ekspertyz, opinii i raportów w zakresie zdrowotności roślin przygotowywanych dla Zarządów Zieleni Miejskiej, Starostw Powiatowych, Urzędów Gmin i firm prywatnych. Pracuje także w Palmiarni w Lubiechowie nadzorowanej przez Zamek w Książu (w niepełnym wymiarze) oraz kontroluje stan fitosanitarny kolekcji narodowych w Arboretum w Wojsławicach – filii Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Współautor opracowania "Profilaktyka ochrony drzew miejskich przed chorobami. Zalecenia bio-asekuracji” oraz autor licznych opracowań dotyczących ochrony i nawożenia roślin przygotowywanych dla czasopism branżowych takich jak „Szkółkarstwo”, „Hasło Ogrodnicze” „Owoce, Warzywa, Kwiaty” i „Zieleń Miejska”.
Zapraszamy na stronę Klinika roślin

Czytaj więcej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię