Szkoleniowy wyjazd studyjny do Egeru na Węgrzech był wyjątkową okazją dla kurantów Praktycznego Kursu Winiarstwa do zapoznania się z technologią i sprzętem do produkcji wina wybranych egerskich winiarzy.
Przewodnikiem akademików był Attila Petreny, jeden najprężniej rozwijających się winiarzy w tym regionie. Wraz z bratem prowadzi 140 hektarową winnice i firmę Petreny Vinery.
Zwiedzanie firmy połączone z zaprezentowaniem całej technologii produkcji wina, począwszy od zbioru winogron po butelkowanie gotowego wina, było swoistym repetytorium – wiedzą w pigułce streszczającą wszystko to, czego kursanci uczyli się przez cały rok. Poznali również strategię finansową prowadzenia gospodarstwa i produkcji wina, jaką kierują się bracia Petreny.
Kursanci odwiedzili także winiarnię Juhászvin (http://juhaszvin.hu), należącą do czołówki egerskiego winiarstwa oraz Varga Borbarát Pincészetet (http://egerszalokvargapince.hu)
Nie zabrakło także czasu na odwiedzenie słynnych egerskich term z leczniczą wodą.
Przypominamy, że dobiega końca nabór na drugą edycję Praktycznego Kursu Winiarstwa, który od 2016 r. będzie nosił nazwę Studium Praktycznego Winiarstwa. Liczna zgłoszeń ograniczona – liczy się kolejność zgłoszeń. W związku z dużym zainteresowaniem tegorocznych słuchaczy PAW kontynuacją nauki planowany jest cykl dodatkowych szkoleń o zaawansowanej tematyce.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem jest Miasto Jasło.
Portal Nasze Winnice sprawuje stały patronat medialny nad PAW
Ewa Wawro
{gallery}galerie/PAW_eger_15{/gallery}