PAW będzie uczyć produkcji wina w kwewri

3
PAW będzie uczyć produkcji wina w kwewri
0cd16382a44dd5666a6cdb7bae9c7fbd
Udostępnij:

Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis podpisała memorandum o współpracy z Narodową Agencją Wina Ministerstwa Rolnictwa Gruzji w Tbilisi. W Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle uczyć będą jak robić wina prastarą techniką gruzińską.

Od kilku lat rośnie w Polsce zainteresowanie winami z Gruzji, kraju będącego kolebką światowego winiarstwa. Stosowana tam unikalna w skali światowej, prastara technologia produkcji wina zyskuje także zwolenników wśród polskich winiarzy. Kilku naszych producentów już ją testuje z dobrym skutkiem w swoich gospodarstwach, używając do tego popularnycvh w Polsce szczepów winorośli. Wszystko wskazuje na to, że wyrabiane w ten sposób wina mogą już wkrótce wzbogacić ofertę rodzimych winnic.

Wychodząc naprzeciw nowym trendom w polskim winiarstwie Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis nawiązała współpracę z Narodową Agencją Wina Ministerstwa Rolnictwa Gruzji w Tbilisi. Stosowne memorandum między obydwiema stronami podpisane zostało w stolicy Gruzji przez szefa gruzińskiej Agencji Giorgi Samanishvili i prezesa polskiej Fundacji Ewę Wawro. Przewiduje ono m.in. popularyzację wina gruzińskiego w Polsce poprzez różne działania marketingowe i edukacyjne. Jeszcze w tym roku gruzińskie technologie winiarskie omówione zostaną na zajęciach rocznego Studium Praktycznego Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle. Tym samym prowadząca PAW Fundacja Galicja Vitis stanie się prekursorem edukacji w rozwijającym się kierunku winiarskim w Polsce. Zgodnie z podpisanym porozumieniem strona gruzińska zapewni materiały edukacyjne i wykładowców. PAW zapowiada także studyjne wyjazdy szkoleniowe do Gruzji.

Fundacja Galicja Vitis stawia sobie za cel także popularyzację wina polskiego w Gruzji. Na początek, podczas wizyty studyjnej zaprezentowano kilka ciekawych polskich win, w tym także robionych metodą kachetyjską. Członkowie Fundacji odwiedzili kilkunastu winiarzy, zapoznając się ze szczegółami produkcji wina w kwewri, czyli zakopanych w ziemi wielkich glinianych dzbanach, przypominających kształtem antyczne amfory, w których wino dojrzewa czasem nawet kilka lat.

Gruzja jest coraz bardziej popularnym miejscem dla polskich enoturystów, ludzi którzy są zainteresowani zwiedzaniem winnic, spotkaniami z producentami wina i oczywiście degustacją win. Celem naszej Fundacji jest edukować producentów, konsumentów i miłośników wina. Mamy nadzieję, że nasza współpraca z Narodową Agencją Wina pomoże nam promować gruzińskie, a także wielką, prastarą kulturę winiarską tego kraju. Będziemy uczyć o gruzińskim winie w Podkarpackiej Akademii Wina – twierdzi Wojciech Bosak, członek Rady Fundacji Galicja Vitis, znany od lat pasjonat win gruzińskich.

Strona gruzińska współpracować będzie także z Fundacją Galicja Vitis przy organizacji Międzynarodowego Konkursu Win Galicja Vitis.

W ubiegłym roku wprowadziliśmy specjalną kategorię dla białych win macerowanych długo na skórkach, a tym samym otworzyliśmy się na potencjalnych winiarzy gruzińskich, którzy chcieliby wziąć udział w naszym konkursie winiarskim. Taka odrębna kategoria daje tradycyjnym winom gruzińskim, a także podobnym winom z innych krajów szansę, że zostaną one szybciej dostrzeżone wśród innych, standardowych win i w odpowiedni sposób docenione przez jurorów – podkreśla Bosak.

Fundacja Galicja Vitis

Trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa, które rozpocznie się od lutego 2017 – liczyć będzie się kolejność zgłoszeń.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło. Portal Nasze Winnice sprawuje stały patronat medialny nad PAW.

{gallery}galerie/gruzja{/gallery}

3 KOMENTARZE

  1. Gruzińskie wina podbijają polski rynek coraz bardziej. jak widać nawet nasi winiarze ulegli tej modzie. Co prawda, gruzińskie wina są super (oczywiście nie wszystkie), ale przecież polskie też są super ( OCZYWIŚCIE NIE WSZYSTKIE!) hehehe

  2. W 2016 r. byłem kilka dni na wycieczce w Gruzji. W Kachetii zwiedzaliśmy winiarnię i degustowaliśmy wina z kwewri. Smak niepowtarzalny. Posiadam małą winnicę przy domu i już od 2 lat degustuję wino bez dodawania drożdży. Super.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here